28-03-2015 - Expositie in de Stadsboerderij Grolle van de Stichting Stolperstenen Groenlo en Groenlo in de Tweede Wereldoorlog.

 

Expositie Tweede Wereldoorlog met veel authentiek materiaal
De expositie over de Tweede Wereldoorlog laat foto’s en krantenartikelen zien uit die periode. Het vertelt over de gevolgen van de oorlog voor de Achterhoek en Groenlo. Ook worden originele documenten tentoongesteld en is er authentiek materiaal van Peter Jansen uit Groenlo. Hij heeft uit zijn verzameling een aantal attributen beschikbaar gesteld, die de expositie een extra dimensie geeft.

Foto’s en verhalen geven de slachtoffers weer een gezicht
Stichting Stolperstenen Groenlo exposeert met foto’s en verhalen over de joodse inwoners van Groenlo, die tijdens de oorlog zijn weggevoerd naar concentratiekampen en daar zijn vermoord. Ook is er aandacht voor verzetsstrijders en dwangarbeiders, die zijn omgekomen. Vrijdag 27 maart heeft de Stichting Stolperstenen Groenlo de laatste 23 stolperstenen gelegd voor huizen waar joodse inwoners, verzetsstrijders en dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. In totaal zijn er in Groenlo 67 stenen gelegd.

Een overzicht van de expostie op de zolderverdieping van de Stadsboerderij Grolle. Foto: Marcel Houwer - streekgids.nl
 

Eigen website voor Stichting Stolperstenen
Stichting Stolperstenen Groenlo heeft inmiddels een eigen website, die op indrukwekkende wijze informatie geeft over de joodse inwoners van Groenlo voor wie een stolpersteen is gelegd. Daarnaast biedt de website informatie over het ontstaan, de achtergrond en de activiteiten van de Stichting. U kunt de website benaderen via www.stolperstenengroenlo.nl

Comité Dodenherdenking 4 mei
De expositie heeft ook aandacht voor de activiteiten van het Comité Dodenherdenking 4 mei, dat jaarlijks in de Bron de dodenherdenking organiseert. Steeds nadrukkelijker wordt hierbij de jeugd betrokken. Kinderen van Scouting Groenlo verlenen al jarenlang hun medewerking aan de dodenherdenking in Groenlo en dit jaar zullen kinderen van de Ludgerusschool uit Zwolle een bijdrage leveren.

De Stadsboerderij Grolle is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo. De toegangsprijs is 2 euro per persoon, maar daarvoor krijgt u ook een rondleiding aangeboden en een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Zie onze website www.stadsboerderijgrolle.nl. U kunt ons ook vinden op Facebook.

       
Vooraanzicht van de Stadsboerderij aan de Notenboomstraat.         Achteraanzicht Stadsboerderij Grolle.
           
Bron: streekgids.nl