Verdwenen voorwerpen Groenlose synagoge

 

Zoektocht                                                                                                                                                                                                                                      De Stichting Stolperstenen Groenlo is op zoek naar de verdwenen voorwerpen (Thorarollen en zilveren voorwerpen, zie onderstaande foto's) uit de Groenlose synagoge die volgens de Kroniek van Groenlo in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven gered zijn voor de Duitse bezetter door dhr. J.M. Heijmans van Casa Cara. Kleindochter Wilhelmien Heijmans weet nog te vertellen dat zij samen met haar moeder het zilverwerk nog gepoets heeft voordat het naar het NIG (Nederlands Israëlitische Gemeente) te Amsterdam werd gebracht. Hier zouden de voorwerpen zich moeten bevinden of op z'n minst geregistreerd moeten staan. Tot op heden is het echter nog niet duidelijk of de hier genoemde voorwerpen zich bij het NIG te Amsterdam bevinden. Volgens dezelfde Kroniek van Groenlo waren deze voorwerpen ten tijde van de uitgave ervan in 1966 nog in Groenlo. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de auteur van het boek, dhr. W.P. Vemer, in opdracht foto's van de voorwerpen laten maken door de Groenlose fotograaf Hubers & Zn en in het boek geplaatst. Bij de colofon aan het eind van het boek staat o.a. te lezen; "Voorts werd een aantal foto's in opdracht gemaakt." Vandaar de aanname dat de voorwerpen tentijde van de uitgave van het boek nog in Groenlo aanwezig waren. Inmiddels weten we ook dat bij navraag is gebleken dat de voorwerpen toentertijd niet naar de synagoges in Borculo of Winterswijk zijn gebracht of zich bevinden in het Joods Historisch Museum te Amsterdam.

Nadat de Joodse rituele voorwerpen door de Duitse bezetter in beslag genomen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze op gods-          dienstige gronden weer vrijgegeven. Op de foto staan de rituele voorwerpen afgebeeld. Foto: Hubers & Zn.

Informatie                                                                                                                                                                                                                              Heeft u informatie (hoe klein dan ook) over of weet u waar de Thorarollen en/of de zilveren voorwerpen zich bevinden, zou u dan dan contact op willen nemen met de Stichting Stolperstenen Groenlo via info@stolperstenengroenlo.nl

Bij voorbaat hartelijk dank.

Stischting Stolperstenen Groenlo

 

De Thorarollen met zilveren torens met belletjes, handtekst-                                                                                                                                   aanwijzer en schild waarop de tien geboden staan.                                                                                                                                                    Foto: Hubers & Zn.