17-04-2014 - Veel vraag naar stolperstenen.

 

De Stichting moet nog ± 24 stenen plaatsen en dat zou dit jaar (2014) plaats gaan vinden. “Het succes van de Stolperstenen heeft ons echter ingehaald. In heel Europa worden nu stenen gelegd en aangezien dit handwerk is heeft de kunstenaar ons laten weten niet op tijd te kunnen leveren. We kunnen dit jaar dus geen stenen in Groenlo leggen. We wachten op bericht van de kunstenaar en leggen dan de laatste stenen in Groenlo”�, laat de stichting weten. Waarschijnlijk worden de laatste stolperstenen volgend jaar gelegd. “Natuurlijk kunt U 4 mei de herdenking bijwonen om toch even stil te staan en te herdenken”�, aldus Stichting Stolperstenen Groenlo. De herdenkingen zullen o.a. plaats vinden bij het algemeen oorlogsmonument op de hoek Nieuwstad/Kerkwal en bij het glazen oorlogsmonument op de hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg.

Informatie betreffende het algemeen oorlogsmonument:

Algemeen oorlogsmonument bij de Rk. Calixtuskerk te Groenlo.
 
De gedenkplaat op het oorlogsmonument.
 

Ontwerper: Reukers B.V.
Onthulling: 1950

Vorm en materiaal
Het monument bij de R.K Calixtuskerk in Groenlo is een wit natuurstenen kruis met corpus. Het herdenkingskruis is geplaatst op bakstenen voetstuk. Op de voet is een gedenkplaat van witte natuursteen is aangebracht.
 
Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Nieuwstad/Kerkwal achter de R.K Calixtuskerk. Op de foto echter staat het monument nog op de voormalige eerste locatie, voor de ingang van de Rk. Calixtuskerk.
 
 
 
Informatie betreffende het glazen oorlogsmonument:
 
Het glazen oorlogsmonument op de hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg.
 

Herdachte groepen: Vervolgden en burgerslachtoffers Groenlo.
Onthulling: 1997

Vorm en materiaal
Het 'Glazen monument' in Groenlo is een wimpel vervaardigd uit glas. Aan de voet staat een halfronde glazen gedenkplaat.

Teksten
De tekst op de wimpel luidt:

"AAN DEN UITGANG VAN IEDER DAL KOMT MEN IN DE RUIMTE EN IN HET LICHT."

De tekst op de plaat luidt:

"OMGEKOMEN IN 1940-1945."

Daaronder zijn de namen en leeftijden van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente en parochie Groenlo aangebracht.

Brontekst: Streekgids.nl. Aanvullende tekst Marie Rouwmaat. Bron en foto's oorlogsmonument Rk. Calixtuskerk: Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. Bron en foto glazen monument: Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Frits van Echten (foto).