03-05-2013 - Herdenkingstenen voor Joden en verzetsstrijders.

 

De stolperstenen zijn gelegd aan de Mattelierstraat 3, Nieuwestraat 4, Beltrumsestraat 43, Molenweg 3, Kerkstraat 1, Lepelstraat 1, Lievelderstraat 33, Oude Winterswijkseweg 39, Deken Hooijmansingel 25 en 27, Wilhelminastraat 2 en aan de Helbargsweg 2 in Voor-Beltrum.


In het huis aan de Lepelstraat/Ganzenmarkt heeft de familie Philips gewoond. Hartog Philips, de zoon van een joodse slager, heeft een boekje geschreven ‘Just call me Harry’. Dit boekje is in het Engels geschreven en Hartog (Harry) vertelt daarover zijn jeugd in Groenlo en zijn oorlogsjaren. Speciaal voor deze gelegenheid zijn de dochters van Hartog ( Harry) Philips, Rachel en Rozina, overgekomen vanuit Australië en vanuit Londen kwam kleindochter Deborah Stein. Zij vertelden het verhaal van de slagersfamilie Philips. Harry had de oorlog overleefd en vertelde dus zijn verhaal in het eerder genoemde boekje "Just call me Harry". In totaal werden er zeven struikelstenen gelegd aan het voormalige slagerspand. Voor de nazaten van de familie Philips was het leggen van de stenen een emotionele gebeurtenis. Met het leggen van de steentjes hebben hun dierbaren een vast herinneringsplekje gekregen.

Het was deze dag niet alleen een steen voor Joden die afgevoerd zijn naar een concentratiekamp, maar er werd ook een steen gelegd voor verzetsstrijder Bernard Luttikholt aan de Helbargsweg 2 in Voor-Beltrum. Bart en Thijs vertelden het verhaal van Bernard. “Wij willen met Bernard ook al die andere dappere mannen en vrouwen uit Voor-Beltrum eren. Die hun leven hebben geven voor de vrijheid”�, vertellen Bart en Thijs aan de vele belangstellenden.

           
Bart en Thijs Reinders vertellen het verhaal van Bernard Luttikholt.             Burgermeester Hein Bloemen van Berkelland houdt een toespraak in Voor Beltrum bij de Stolpersteenlegging voor Bernard Luttikholt.
               

Omdat Voor-Beltrum in de gemeente Berkelland ligt was ook burgemeester Hein Bloemen aanwezig bij het leggen van een herdenkingssteen voor Bernard Luttikholt. “Morgen herdenken wij de gevallenen van de tweede wereldoorlog. Dan is het heel triest dat wij hier zeventig jaar later bij de boerderij staan van de toen dertigjarige Bernard, die in de oorlog is weggevoerd en is terecht gekomen onder erbarmelijke omstandigheden. Als je in het laatst van de oorlog in de Duitse kampen terecht kwam was dat erger dan erg. Daar moeten wij over nadenken wat die man geleden moet hebben in zijn laatste dagen”�, vertelt burgemeester Bloemen.

De Stichting liet aan het eind van de dag weten dat er nog zeker vijftig herdenkingsstenen op de plank liggen om geplaatst te worden.

Brontekst en filmpje: Streekgids.nl. Foto's: Willy Gelinck.