11-04-2012 - Het boekje (Zeg maar Harry).

 

Hartog (Harry) Philips werd geboren tegen het eind van de eerste wereldoorlog als zoon van slager Ruben Philips van de Lepelstraat 1 in Groenlo. Hij was de oudste van vier jongens en groeide op in de slagersfamilie Philips, die een slachthuis achter het huis bezat. Harry’s hardwerkende moeder bakte heerlijke cakes, discussieerde over politiek en kon kaartspelen als een man.

Toen de Duitsers Nederland bezetten kon Harry als enige van de familie onderduiken met behulp van de protestantse minister Overduin.

Hij vond onderdak bij Jenny en Jaap Michelbrink, een arbeidersfamilie, die hem bijna twee jaar op hun zolder verborgen hielden. Met gevaar voor eigen leven. Harry schrijft: "Buiten mijn eigen familie, reken ik deze wonderbaarlijke mensen, tot mijn eigen mispoche (familie)."

             
De cover van de Engelstalig versie van "Just call me Harry".               De cover van de Nederlandse versie van "Zeg maar Harry".
                 

Aangezien enige dames het project Stolperstenen Groenlo gestart waren en met hun fotomap Jöddengang gastvrijheid genoten op www.scherpinbeeld.nl, gingen veel bezoekers van die site op zoek naar oude foto’s, die met de Duitse bezetting te maken hadden en ook naar het boekje "Just call me Harry" dat in Australië, waar het gedrukt en uitgegeven werd uitverkocht was.

Joke Plume uit Groenlo deed zelfs een oproep op Omroep Gelderland en het lukte haar op die manier om in contact te komen met de dochter van het echtpaar Micgelbrink. Nu was de link met de dochter van Harry Philips, Rachel Levy, snel gelegd. Rachel stelde het zeer op prijs dat er in Groenlo zo’n interesse is voor de geschiedenis van haar vader.

Vorige week kwamen de eerste Engelstalige boekjes in Italië bij Nico Tijdink en in Groenlo bij Maria Monasso en Joke Plume aan. Het ligt in de bedoeling dat het boekje vertaald wordt in het Nederlands, zodat veel meer Grollenaren ervan kunnen genieten.

Brontekst: Streekgids.nl. Foto's: Stichting Stolperstenen Groenlo.