21-08-2012 - Legging eerste Stolperstenen in Groenlo.

 

Stolperstenen of ‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens (Stolpersteine) aan in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine, letterlijk ‘struikelstenen’, zijn een eerbetoon aan alle mensen die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer zijn geworden van de Duitse bezetter. Ze herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen en verzetsstrijders. Maar ook aan mensen die onderduikers in huis hadden en daarvoor opgepakt zijn en degenen die dwangarbeid moesten verrichten en daaronder bezweken zijn.

       
24 augustus 2012. Günther Demnig legt een Stolpersteen voor Meier Eichenwald in de Notenboomstraat. Foto: Willy Gelinck.         24 augustus 2012.Alice Reisner-Maas met de                            jodenster van haar omgekomen broer Bram in                           haar hand. Foto: Ans Luiken.
           

Diane Huijskes-Blanken uit Groenlo kwam in december 2011 met het idee om ook in Groenlo een dergelijk project te starten. Een idee dat op veel bijval kon rekenen, niet alleen van de gemeente, maar ook van het Stadsmuseum en de bevolking. Het leidde tot de oprichting van de Stichting Stolperstenen en, nog belangrijker, tot de daadwerkelijk realisering van de stolperstenen in Groenlo. De stichting beperkt zich niet tot het leggen van de stenen, maar gee ft ook rondleidingen en lezingen en besteedt veel aandacht aan educatie van de jeugd.

De realisatie van het Project Stolperstenen zal in fasen plaatsvinden. De eerste stenen worden dus vrijdag 24 augustus vanaf 09.00 uur door Gunter Demnig gelegd voor de panden Nieuwstad 3 en 5, Beltrumsestraat 43, Beltrumsestraat 14, Beltrumsestraat 2 en Notenboomstraat 14.

Brontekst: Streekgids.nl