GROENLO - De muur rondom de historische joodse begraafplaats in Groenlo is weer opgeknapt. Ruim een jaar geleden, in de nacht van 16 op 17 februari 2022, zorgde de storm Dudley voor veel schade in het hele land. In de vestingstad werd een oude boom omver geblazen die op de oude muur van de begraafplaats viel. De muur stortte deels in.
Door Kyra Broshuis
Rijksmonument
De Joodse Begraafplaats aan de voet van het historische Mussenbergbolwerk, ook wel de Kanonswal genoemd, werd in gebruik genomen in 1846. Er zijn in totaal 50 graven op dit kerkhof. Pas in 1873 werd de muur om de dodenakker gemetseld. Deze werd, nadat ze in steeds erger vervallen staat was geraakt, in 1976 gerestaureerd. Op het langgerekte grafveld tussen de helling van de wal en de daarvoor liggende gracht bevinden zich onder hoge eikenbomen ruim 50 graftekens, waaronder een van gietijzer. De begraafplaats wordt een enkele keer nog gebruikt voor begravingen. Sinds 1975 is deze begraafplaats een rijksmonument.
Er wordt door de mensen van Bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum nog gewerkt aan het baarhuisje van de Joodse begraafplaats. Foto: Kyra Broshuis. |
Grolse stenen
De muur is de afgelopen weken door de mensen van Bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum in de oude staat hersteld en ziet er weer uit als voor de storm. Projectleider Bas Stapelbroek vertelt: “De stenen die nog goed waren, zijn afgebikt, schoongemaakt en hergebruikt. We hebben in onze opslag ook nog Grolse stenen die we gebruikt hebben als vervanging van de stenen die kapot zijn.” Ook het zogenaamde baarhuisje of reinigingshuisje van de begraafplaats wordt door Hoffman opgeknapt. “Daar zijn we nu nog volop mee aan het werk. De verwachting is dat het eind april klaar is. Het slechte voegwerk wordt uitgenomen en vervangen”, vertelt Stapelbroek. Het Beltrumse bedrijf is gespecialiseerd in het restaureren van monumenten en historische bouwwerken. Zo heeft Hoffman in 2001 de toren en in 2006 de kerk van de Oude Calixtus gerestaureerd. Onlangs werd ook de toegangspoort van de begraafplaats van de Hervormde Kerk aan de Halve Maanweg door de mensen van Hoffman aangepakt.
De andere bomen bij de begraafplaats zijn overigens nog in goede staat, zo liet de gemeente vorig jaar weten. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap is de eigenaar van de begraafplaats.
Restauratie bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum is hier bezig met herstelwerkzaamheden aan de muur. Foto: Kyra Broshuis. |
Bron Groenlose Gids.