10-07-2020 - Nazaat Emilie de Haas van Ernst en Bertha Heijmans-Heimans bezoekt Groenlo

 

     
Emilie de Haas en Rob Heijmans (neef van haar opa Ernst de Haas) tijdens hun bezoek aan de expositie over de Grolse wanten. Foto: Emilie de Haas.       Emilie de Haas weet nu ook van wanten.Foto: Emilie de Haas.
         

Emilie schreef ons, de Stichting Stolperstenen Groenlo, een korte impressie van hoe zij die dag beleefd had.

"My name is Emilie de Haas. I am Canadian, with Dutch ancestry from Groenlo. What a pleasure it was to come to Groenlo for the first time and explore the city with such a knowledgeable local, Maria (Maria Monasso, MR). She took me to the Stadsboerderij Grolle, a small museum about the city and life of the citizens of Groenlo. I especially liked learning about one of the local trades in Groenlo, the "Grolse hansken", or, the mittens from Groenlo. It is impressive that the tradition and practice lives on until today. I bought a pair and am looking forward to next winter to wear them! Thank you to Maria, Erik, and the others at the museum for opening your doors to me. 
 
Thank you again for everything,
Emilie"
 
Vertaald naar het Nederlands zegt Emilie:
"Mijn naam is Emilie de Haas. Ik ben Canadees, met Nederlandse afkomst uit Groenlo. Wat een genoegen was het om voor het eerst naar Groenlo te komen en de stad te verkennen met zo'n deskundige lokale, Maria (Maria Monasso, MR). Ze bracht me naar de Stadsboerderij Grolle, een klein museum over de stad en het leven van de inwoners van Groenlo Ik vond het vooral leuk om te leren over een van de lokale ambachten in Groenlo, de "Grolse hansken", of, de wanten uit Groenlo. Het is indrukwekkend dat de traditie en praktijk tot op de dag van vandaag voortleven. Ik kocht een paar en kijk ernaar uit om ze volgende winter te dragen! Dank aan Maria, Erik en de anderen in het museum voor het openen van je deuren voor mij.

Nogmaals bedankt voor alles,
Emilie"
 
De overgrootouders van Emilie waren Ernst en Bertha Heijmans - Heimans. Zij woonden aan de huidige Mattelierstraat 36. Tijdens de rondleiding door Groenlo door Maria Monasso, is er ook nog even een bezoek gebracht aan de huidige bewoners van het door haar grootouders gebouwde huis aan de Mattelierstraat. Kleinzoon van Ernst en Bertha, Rob Heijmans, die samen met Emilie Groenlo bezocht, heeft daarbij nog even op de zolder mogen kijken alwaar hij een periode ondergedoken heeft gezeten samen met zijn moeder en zus Renée. Omdat het op een gegeven moment niet zo handig was om bij je oma ondergedoken te zitten werd besloten dat ze ergens ander zouden onderduiken. Rob verteld hierover: "Eind 1942 leerde ik het huis Mattelierstraat, toen nummer 01 op een geheel ander manier kennen. Mijn moeder, Renée en ik waren een aantal maanden bij oma ondergedoken. Naïef als we waren dachten we dat het huis van een oude dame een veilige plek was. We leefden op de zolder. Ik sliep op de vliering en moeder en Renée achter in de tuin in de schuur. November ’42  gingen we weer weg en nu naar Doorn.
 
     
Bertha en Ernst Heijmans - Heimans achter hun huis aan de Mattelierstraat 36 te Groenlo. Foto: collectie familie Heijmans.       De neven Ernst de Haas en Rob Heijmans met de Stolpersteen voor hun oma Bertha Heijmans - Heimans, die gelegd is voor het huis aan de Mattelierstraat 36 te Groenlo. Foto: Willy Gelinck.