26-01-2020 - Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht in Groenlo

 

De steentjes werden zondag met een platte kar aangevoerd en door belangstellenden in een cirkel gelegd wat uiteindelijk het monument werd.

Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, hét internationale symbool van de Holocaust, door de Russen werd bevrijd. Ook dit jaar werd er stil gestaan bij de slachtoffers van de Holocaust.

De steentjes werden zondag met een platte kar aangevoerd en door belangstellenden in een cirkel gelegd wat uiteindelijk het monument werd. Foto: Streekgids.nl
 

Het tijdelijke monument is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het nationale monument, is op 17 januari in Rotterdam onthuld en bestaat uit 104.000 ‘lichtgevende’ stenen Deze stenen staan voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust in Nederland. De stenen uit dit monument zijn het afgelopen wekend verdeeld over 170 gemeentes in Nederland, waaronder ook Oost Gelre. Op de Markt in Groenlo lagen ongeveer 600 stenen uit het monument in een intieme cirkel. De stenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende inkt en dankzij een ultraviolette lamp lichten ze om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling of hartslag. Tevens werd er op een tv-scherm, in de etalage van bakkerij Wissink een indrukwekkende diaserie ‘Namen en gezichten van de Holocaust-slachtoffers uit Oost Gelre’ getoond.

Bron: Streekgids.nl

Hieronder in twee delen de videoregistratie van de ZSOM Omroep Groenlo. 75 jaar Vrijheid Persoonlijke verhalen uit Oost Gelre, brieven, gedichten en zang. camera: Henk Hilverink montage: Harry Langenberg productie: ZSOM Omroep Groenlo.

 

 

Onderstaand het leggen van de Levenslichtsteentjes door diverse belangstellenden.

   
Foto: Streekgids.nl     Foto: Streekgids.nl

 

   
Foto: Streekgids.nl     Foto: Streekgids.nl

 

   
Foto: Streekgids.nl     Het Levenslichtmonument nadat alle steentjes gelegd zijn. Foto: Streekgids.nl

 

Het levenslicht schijnend op de gelegde steentjes. Foto: Streekgids.nl Foto: Streekgids.nl
   

Enkele van de vele sprekers.

   
Maria Monasso. Foto: Streekgids.nl     Marianne Frank. Foto: Streekgids.nl

 

   
Mariët Denie bijgestaan door Albert Joachimsthal. Foto: Streekgids.nl     Burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Streekgids.nl