04-04-2016 - Jules Schelvis overleden.

 

Jules Schelvis was de enige van zijn transport van 3006 mensen dat op 6 juni 1943 Westerbork verliet met als eindbestemming Sobibor die de oorlog overleefde. Met grote gedrevenheid en ijzeren discipline zette hij zich de laatste decennia in voor het onder de aandacht brengen van het lot dat zoveel mensen in Sobibor trof. Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor wordt door velen gezien als een belangrijk werk over Sobibor. Bij de opening van het herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor las Jules Schelvis voor uit zijn meest recente boek Er reed een trein naar Sobibor en vertelde hij voor de eerste maal over zijn gedwongen reis naar Sobibor. Gedurende 2013, 2014 en 2015 las hij daarna nog op meerdere plaatsen verspreid over heel Nederland en daarnaast in Berlijn en Lublin voor uit zijn laatste boek, zittend tussen de leden van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Jules Schelvis was Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De Stichting Sobibor is Jules Schelvis veel dank verschuldigd en zal hem tot in lengte van jaren met liefde en eerbied gedenken.

Bron: Stichting Sobibor.

Op 27 januari 2015 hadden Henk Gerrits en Maria Monasso-Roes van de Stichting Stolperstenen Groenlo in Westerbork nog een onmoeting met Jules Schelvis. Van deze ontmoeting is de bovenstaande foto gemaakt. V.l.n.r. Maria Monasso, Henk Gerrits en Jules Schelvis. Foto: Fons Monasso.