Enschede/Groenlo - Op zaterdag 13 en zondag 14 september 1941 werden er uit verschillende gemeentes in Twente een grote groep Joodse mannen van alle leeftijden, rangen en standen, gearresteerd als represaille voor het doorknippen van enkele telefoonkabels buiten Enschede.
Grollenaar Theodoor Heijmans was op dat moment bedrijfsleider bij Menko in Enschede. Ook hij werd opgepakt en op dinsdag 16 september vertrok hij samen met 104 andere gevangenen per trein naar het in Oostenrijk gelegen concentratiekamp Mauthausen, waar zij de 17e aankwamen. Tussen 24 september 1941 en 5 januari 1942 werd deze hele groep mannen daar op zeer wrede wijze om het leven gebracht. Niemand overleefde.
Op 13 september 2012 werd voor Theo Heijmans en steentje gelegd voor het huis aan de Oldenzaalsestraat 211, van waaruit hij weggevoerd werd. Zijn zoon Rob en dochter René waren vandaag bij de steenlegging aanwezig. Het bestuur van de Stichting Stolperstenen Groenlo bracht een kleine bloemenhulde voor onze vermoorde plaatsgenoot.
Op 14 september 1941 werd Theo Heijmans in dit huis aan de Oldenzaalsestraat 211 in Enschede opgepakt door de Nazi's. V.l.n.r: Rony Usenki - Leget, dochter van Renée Heijmans, Jacqueline Heijmans, dochter van Rob Heijmans, Rob Heijmans en Bert Oude Engberink, voorzitter Stichting Mauthausen Herdenking. |
René Heijmans legde als jong meisje de eerste steen voor het huis aan de Mattelierstraat 36 te Groenlo. Uit dit pand werd mevrouw (haar oma) Bertha Heijmans-Heimans weggevoerd. Het ligt in de bedoeling dat er in 2013 voor dit pand een stolpersteen gelegd wordt.
In Enschede kwam na 14 september 1941 hulp op gang voor de achterblijvers. Hier kwam de hulp van Ds. Leendert Overduin uit voort die velen het leven heeft gered door het onderduiken te organiseren.
Leendert Overduin redde onder andere het leven van Harry Philips uit Groenlo. Een en ander is te lezen in het boekje "Zeg maar Harry", een uitgave van de Stichting Stolperstenen Groenlo.